Kim Koumans komt in juli 2021 naar buiten als klokkenluider over misstanden in de danssector. In 2023 wordt een grootschalig onderzoek gepubliceerd.
In juli 2021 verschijnt er een groot en uitgebreid onderzoeksartikel in het Noord-Hollands Dagblad. Voormalig professioneel latin-danseres Kim Koumans beschrijft ernstig wangedrag, seksueel misbruik en systematische vernedering en manipulatie. Na deze publicatie melden veel dansers zich bij Kim met vergelijkbare ervaringen. Kims verhaal blijkt er één van velen.
In het vragenuur op 6 juli 2021 worden er door Tweede Kamerlid Lisa Westerveld van GroenLinks vragen gesteld naar aanleiding van het artikel in het Noord-Hollands Dagblad.
Kim Koumans en Marjan Olfers (onderzoeksbureau Verinorm) worden geïnterviewd door Natasja Gibbs van De Nieuws BV over een onderzoek naar misstanden in de danssector.
Het onderzoek van Verinorm, in opdracht van ministerie VWS, heeft als onderwerpen de aard en de omvang van het ongewenst gedrag in de volledige danssector. Denk bijvoorbeeld aan trainingen, voorstellingen, wedstrijden. Niet alleen de sport kant is hierin meegenomen, maar ook de culturele kant. Verinorm heeft een vragenlijst geopend en gevraagd of mensen zich wilden melden, dat mocht ook een prettige ervaring zijn. Op basis van de ingevulde vragenlijsten zijn interviews afgenomen.
Staatssecretaris Blokhuis maakt bekend dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar het misbruik in de danswereld.
Natasja Gibbs van De Nieuws BV interviewt Kim Koumans over het dansdossier en de stand van zaken.
In de aflevering vertelt Kim dat de danssector onder twee ministeries valt: het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport en het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap. Deze ministeries moeten samenwerken om interventies te plegen die deze misstanden aanpakken. Ondanks dat grensoverschrijdend gedrag een actueel onderwerp is, mist er vaak specifieke kennis over de aard, omvang en context. Het onderzoek van Verinorm zal hier meer inzicht in geven.
De afgelopen jaren heeft Kim gesprekken gevoerd met diverse ministers en begint steeds meer vertrouwen te krijgen in een adequate aanpak van de structurele oorzaken van ongewenst gedrag in de danssector. Toch komen er nog steeds meldingen bij en gaat het rapport volgens Kim als een bom inslaan.
Op 22 mei werden de resultaten gepresenteerd van het onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in de danswereld. Nu alle bewijzen van de misstanden dankzij dit dikke rapport op tafel liggen, is het volgens Koumans hoog tijd dat er toezicht komt op de “gehele danssector”, die versnipperd is in verschillende stijlen, bonden en opleidingen en waarin iedereen naar de ander wijst als er iets moet veranderen. Dat gaat ten koste van de danser, die sterk afhankelijk is van zijn docent, choreograaf, trainer of tv-producent omdat die bepaalt wie een rol krijgt of de finale van een belangrijke wedstrijd haalt.